• Opel club renbau
  • Opel club renbau
  • Opel club renbau
  • Opel club renbau
  • Opel club renbau
  • Opel club renbau
  • Opel club renbau
  • Opel club renbau

Poradna

Opel Club Renbau :: Poradna :: Poradna Vectra :: VECTRA :: Vectra podvozek
 
<< Předchozí téma | Další téma >>
Stabilizator - Silentblok
Přejít na stranu  [1] 2
Moderátoři:legionar, Prazdroj, Jerry, jirka, Wonderboys, admin
Autor Příspěvek
Komo
Monday 04 June 2007 - 20:09:05 Citovat
Host
Takze narazil som na problem. Mam odtrhnuty silentblok zo stabilizacnej tycky. Tak som kupil novy a chcel som ho tam nasadit. Ale mam s tym problem. Ide to tam strasne stuha a skusal som vselico...buchat, trieskat, tlacit, tahat....ale dostal som sa max. do 1/3 vnutry je totiz to guma a ta sa obopne okolo stabilizacnej tyce a dalej to uz nemozem potlacit vobec. Tak som sa chcel opytat, ci to niekto niekedy riesil a ako to vyriesil, pripadne ci je na to nejaky stahovak alebo take nieco. Vdaka.
PIPI
Tuesday 05 June 2007 - 07:24:50 Citovat
Host
Vem ostrý nožík a vyřízni z toho oka ty drážky, trochu ho uprav pak vem flexu trochu pošimrej stabilizátor pořádně to promaž nějakým olejem akroutivím pohybem to tam natlač, mě se to vždy podaří tak na potřetí chce to hlavně vklidu ?lola
Yper
Tuesday 05 June 2007 - 13:19:15 Citovat
Uživatel #251
Registrován: Tuesday 14 September 2004 - 10:28:45
Příspěvků: 3550
Předpokládám, že hovoříš o stabilizátoru - tyči zadní nápravy, která je uložena ve dvou kovových objímkách, ve které jsou gumové silentbloky. Konce stabilizační tyče jsou pak zaháknuty přes takovou jakoby kost na každém zadním kole.
Předně je zapotřebí celou zadní tyč demontovat - na autě neuděláš nic! To je zásadní!
Každá objímka tohoto stabilizátoru je na autě uchycena na dvou šroubech. Až je demontuješ, tak ti stabilizační tyč i s objímkami "spadne" do rukou. Na koncích ji u každého kola vyhákneš a vytáhneš ji zpod auta. Zapamatuj si, jak jsi ji vytahoval, aby ti to ulehčilo zpětné nandání v obráceném pořadí.
Kovové objímky zůstávají stále sevřené na silentblocích na stabilizační tyči a sevření je zajištěno šroubem s matkou. Ty ji povolíš a může se stát, že pohyblivá polovina této objímky stále zůstane sevřena - je totiž zakouslá na dříku šroubu, ze kterého jsi sejmul matku. Ten dřík šroubu je těsně u základny totiž tvořen tisícihranem! Pohyblivá polovina objímky je tak zakouslá. Je to účel a záměrně tak vyrobeno!
Normálně to vypáčíš silným šroubovákem od sebe.
Až to uděláš, tak staré silenty vyjmi.
Pokud jsi koupil nové, tak se od některého výrobce mohou tvářit jako celé, ale ve skutečnosti jsou nařízlé a pokud nikoliv, tak je lámacím nožem řízni na boku, aby se na stabilizační tyč daly nasadit zboku - nikoliv od konce tyče navlékat.
Pohyblivá část kovové objímky, kterou jsi sejmul, má na jedné straně packy, které zapadají do zámku druhé poloviny objímky a otvor, přes který prochází šroub, kterým se celá objímka zkompletuje.
Tu část, kde je otvor, musíš položit na kovadlinu a kladivem na ten otvor uhodit tak, aby se průměr díry zmenšil.
Stabilizační tyč v místě silentbloku očisti ocelovým kartáčem a případně smirkem. Nasaď gumový silentblok na očištěnou stabilizační tyč. Předtím ale silentblok i tyč namázni regumem - aby se pak s tím dalo po složení otáčet! Olej moc nedoporučuji, protože ten gumu leptá a zkracuje tak životnost celého tlumení stabilizátoru.
Přilož obě poloviny objímky k sobě a nasaď na silentbok, který je nasazen na tyči stabilizátoru a celé to dej do většího svěráku a stáhni obě poloviny kovové objímky k sobě. Nová guma - větší - způsobí, že bys to jinak nedal k sobě. Díky tomu, že jsi předtím zmenšil průměr díry kladivem, tak se ti ta pohyblivá část objímky na tisícihranu šroubu, po stažení ve svěráku, zakousne a nerozjede se to po vyndání ze svěráku. Pak to ihned zajisti matkou.
No a dál už je to brnkačka.

[ Upraveno Tuesday 05 June 2007 - 13:32:54 ]

Dodge Caliber 2.0 CRD SXT
Opel, ten má dnes už každý Sopel!!
Yamaha 1100 - Virago
Konečně pořádnej krouťák a né jako línej Opel
BMW K1200 LT - auto na dvou kolech
freez
Tuesday 05 June 2007 - 15:21:15 Citovat
Meriva MPV Enjoy Red Magma edition
Uživatel #316
Registrován: Sunday 13 March 2005 - 13:00:24
Příspěvků: 1620
Ted tedy nevím jestli je to přední nebo zadní náprava , ale myslím si že předek je to silent uchycenej v rameni a drží tyč stabilizátoru , praskl mi minulej tejden tak jsem koupil novej , za bratru 256 kč ,- od delphi a vzhnul sem se na něj , sundání byl malej porod a až kamarádka flexa mi pomohla , to samé šroub zespodu , který se už nedal povolit. Po sundání jsem zjistil to, že opravdu nasadit tam zpět silent tak jak je není možné ,guma je moc těsná a takl jsem dal na radu a nožíkem jsem do vnitřní gumi do těch výstupků nadělal drážky do písmene V , vyřízl jsem asi tak 5 drážek a pak už tam ten silent šel neříkám že lehce ale dalo se, pořádně namazat a šel , pak už jen prostrčit šroub ranemem dát tam další ty dvě gumky a podložky , dotáhnout a je to silent drží no a hlavně už si při projetí kruháče nepřipadám jako bych řídil dinosoura a v zatáčce mu prasklo kopejtko myslím že někde mám i foto toho prasklého silentu kdyby někdo chtěl

Meriva MPV 2008 Z14XEP I Londýn I Paříž I Dovolená I Merivaclub
Komo
Tuesday 05 June 2007 - 19:32:13 Citovat
Host
Pre Ypera: Jedna sa o prednu napravu nie zadnu, ale diky moc za taku rozsiahlu napovedu. Pre buducnost budem vediet.

Nuz dnes prsi, tak sa uz do toho nejdem pustat, kedze auticko musi ist na dvor. Ja som skusal mazat to WDckom atd. ale dostal som sa max do tej 1/3. Skusim to teda kus poriesit s tym nozickom atd. Inak ten povodny ulomeny som daval dole klasickou pilkou na zelezo a uz vtedy som vedel ze dostat novy nazad bude bordel Tiez mam tie DELPHI ako si ty spominal. Este ma napadlo kedze je to guma na kov, ze by nebolo od veci skusit mydlo. Skusim teda zajtra to mydlo a ak nepojde, tak nozicek.
Potom dam vediet. Dik za rady.
pipi
Wednesday 06 June 2007 - 07:06:13 Citovat
Host
Fakt se toho neboj vem ten nožík trochu to okrájej a pořádně namaž nějakým olejem a pak to tam nakruť jde to v poho fakt
VGT
Wednesday 06 June 2007 - 07:33:51 Citovat
Host
To fakt někdo neví, jak se to tam má správně namontovat? Mě by to také zajímalo a to ořezání nožíkem se mi moc nezdá (i když určitě pomůže a stabilizátor bude fungovat, silentblok nebude nasazen s předepsaným přesahem).
VGT
Wednesday 06 June 2007 - 07:46:36 Citovat
Host
Komo napsal ...

Takze narazil som na problem. Mam odtrhnuty silentblok zo stabilizacnej tycky. .......

Doporučuji (všem) psát při dotazech typ vozu a navíc používat obrázek - ani nemusíte mít foťák, vyobrazeních náhradních dílů je plný internet. Pak je hned jasné, o který díl se jedná
Tyčka stabilizátoru VeA Odkaz
Díly nápravy VeB Odkaz
(tyto obrázky jsou např. z Odkaz )
Komo
Wednesday 06 June 2007 - 10:19:37 Citovat
Host
Rezat ho este nejdem, je mi jasne ze by tam bola vacsia vola a to sa ani mne moc nezda. Skusim dneska este mydlovu vodu a nejaky stahovacik malicky a uvidim. Zatial diky.
Yper
Wednesday 06 June 2007 - 10:25:40 Citovat
Uživatel #251
Registrován: Tuesday 14 September 2004 - 10:28:45
Příspěvků: 3550
Já mám vlastně vyměněny i ty přední silenty na stabilizační tyči. Vím jen, že je k tomu hrozný přístup. My to měnili vlastně tehdy, když byl rám motoru svěšen, protože se současně měnil i nový hřeben. Ale automechanici si na nic nestěžovali a myslím, že jej nandavali stejným způsobem jako na zadní nápravě. Byl jsem u toho, ale nějak jsem to nesledoval.

Dodge Caliber 2.0 CRD SXT
Opel, ten má dnes už každý Sopel!!
Yamaha 1100 - Virago
Konečně pořádnej krouťák a né jako línej Opel
BMW K1200 LT - auto na dvou kolech

Rychlá odpověď:

 

Přejít na stranu  [1] 2  
Odebírat z poradny: rss 0.92 Odebírat z poradny: rss 2.0 Odebírat z poradny: RDF

Add to Google Pridej na Seznam
TOPlist Seznam S-Rank CZIN.eu PageRank Alexa Rank JyxoRank 

Vygenerováno za:0.1477 sec,0.1157 z toho dotazů.